Energie wordt steeds duurder.
Dat merken we allemaal als de energierekening op de mat belandt. Met deze 5 tips voor in en om het huis helpen we jou om energie te besparen. Daarmee draag je niet alleen een steentje bij aan een beter milieu maar ben je ook goed voor je portemonnee!
1. Isoleer je huis
Het lijkt een open deur, maar houd ramen en deuren dicht terwijl je je huis verwarmt. Én isoleer. Er is veel winst te behalen op het verlagen van de energierekening door te kiezen voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Maar kijk ook eens of je je ramen kunt voorzien van HR+++ ofwel driedubbel glas.
Vooral woningen die nu niet goed geïsoleerd zijn zorgen voor veel energieverbruik en met de juiste maatregelen kan je dat voorkomen.
Als je veel isoleert kan je bovendien een subsidie aanvragen, waardoor beter isoleren een extra voordelige oplossing is. Zeker als je er ook energie mee bespaart: win win!
P.s: Een simpele snelle tip om snel een beetje energie te besparen: ventileer niet meteen ‘s morgens. Dan staat je kachel net te loeien om je huis te verwarmen. Doe het in de middag.
2. Kies voor een programmeerbare thermostaat
De energierekening bestaat meestal voor het grootste deel uit verwarmingskosten. Daardoor kun je veel energie besparen in huis door de thermostaat wat lager te zetten. De beste manier om dit consequent te doen is met een programmeerbare thermostaat. Hiermee kun je een weekprogramma maken waarmee je precies instelt hoe warm het in huis moet zijn. Van uur tot uur. Zo stel je de temperatuur ’s nachts wat lager in en ook als je overdag op je werk zit of als je een weekje met vakantie bent, hoeft het huis minder te worden verwarmd. Met een programmeerbare thermostaat stel je dit eenvoudig in.
Sommige thermostaten zijn daarnaast ook op afstand bedienbaar, via een app op je smartphone. Alsnje dan toch eerder thuiskomt kan je van tevoren alvast de kachel wat hoger zetten.
3. Kies voor een warmtepomp
Met een warmtepomp kun je veel energie besparen. Zoals gezegd kost het verwarmen van je huis de meeste energie en is dat ook precies wat de rekening opdrijft. Bij een warmtepomp wordt de aanwezige warmte steeds opnieuw gebruikt. Daardoor kan ‘ie heel efficiënt kan verwarmen en verbruik je veel minder energie. Met een warmtepomp kun je tot wel €600,- per jaar besparen op energiekosten en daarnaast is een warmtepomp ook minder belastend voor het milieu. Ook stijgt het energielabel van de woning met 1 of 2 klassen waardoor de woning meer waard wordt. Voor een warmtepomp kun je een subsidie aanvragen.
4. Kies energiezuinige apparaten
Kijk als je een nieuw apparaat gaat kopen altijd eerst naar de energielabel en het energieverbruik van het apparaat. Veel apparaten, zoals wasmachines, drogers, koelkasten en vaatwassers, hebben een energieklasse die wordt aangeduid met een letter. Hierbij is klasse A meestal het meest energiezuinig en klasse F het minst.
Op het energielabel vind je ook het energieverbruik in kWh. Hiermee kun je het energieverbruik van verschillende apparaten goed met elkaar vergelijken. En bij apparaten die water gebruiken, zoals een wasmachine of vaatwasser, vind je ook het waterverbruik terug op het energielabel.
5. Neem vloerverwarming
Als je kiest voor vloerverwarming kan je tot zo’n 20% energie besparen ten opzichte van radiatoren. Komt omdat de cv-ketel of warmtepomp aan vloerverwarming geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Vloerverwarming levert dus super veel rendement. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die komt van de grond heb je het gewoon sneller lekker warm.
Meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming in jouw huis? Neem contact op met één van onze medewerkers. We helpen je graag.